Кога трябва да смените ERP системата?

Кога трябва да смените ERP системата?

Някои софтуерни решения са насочени към развиващ се бизнес, а някои са предназначени за малки и стартиращи фирми. Основните различия са в ограниченията във функционалността, обема на транзакциите и броя на потребителите. Системите за стартиращи и малки фирми обикновено се фокусират върху една област като функционалност (например счетоводство). Поради своята простота и фокус върху една област на бизнес операциите, те изискват минимално обучение и имат ниски разходи, но няма да могат да отговорят на нарастващите изисквания. Тези видове системи нямат функционалност за управление на други области на бизнеса, като управление на инвентара и складовете, и не предоставят функции, които да помогнат на бизнеса да расте и да се разшири на нови пазари (като електронна търговия).

ERP системите като ERP.net например, отговарят на всички изисквания и нужди от интегрирано и всеобхватно планиране, управление, контрол и анализ във всички производствени и бизнес процеси в компаниите.  Системата представлява едно всеобхватно бизнес решение, което не се нуждае от скъпи и сложни интеграции с други платформи. В него модули като CRM и BI, както и фирмените комуникации, са напълно интегрирани и са пълноценна част от бизнес процесите на компанията. Бизнес анализите могат да бъдат достъпвани контекстно според специфичните нужди на всеки отделен потребител и всички модули работят еднакво добре както на десктоп машина, така и през тъчскрийн интерфейсите на новите смартфони и таблети.

Ключово предимство на ERP системите като ERP.net e, че позволяват постепенно надграждане според нуждите и развитието на бизнеса. По този начин една стартираща или малка компания може да използва функционалностите, които са й необходими тук и сега, а в момента, в който започне да се разширява може да надгради с допълнителни функционалности и потребители. Този начин на работа не изисква промяна на основната система, което спестява ценни ресурси и време в процеса на растежа и развитието на бизнеса.

Знаем, че малко фирми остават същите с течение на времето. Едно от големите предимства на ERP системите е, че те могат да растат заедно с бизнеса. Така че, ако вече имате ERP система, може да се запитате – „Защо да я сменяме?“. Обикновено това се налага, когато вече внедреното наследено решение не може да отговори на новите потребности, които идват с развитието на компаниите.

Нека да видим няколко основни причини за това:

Имате нужда от нови функционалности

В зависимост от политиката на доставчиците на ERP системи, цикълът на нови софтуерни версии ще варира. Може да получавате достъп до нови функции няколко пъти годишно или по-малко от това. Казано най-основно – някои ERP решения ще бъдат по-гъвкави спрямо промените на пазара от други. Ако установите, че вашата текуща система изостава в развитието и й липсва модерна функционалност, която може да е от полза за вашия бизнес, е време да помислите за промяна.

Внедрявате допълнителни системи

Може би преди да внедрите първата си ERP система сте имали много други решения, за да обхванете всички процеси в компанията си.  Фирмите, в които има внедрени ERP решения, които са остарели и не са достатъчно гъвкави попадат в същото положение. Функционалностите не са достатъчни, технологиите са остарели, докато бизнесът се развива прогресивно. Това е сигурен знак, че има необходимост от промяна на основната система, с такава, която дава необходимата гъвкавост и е стабилна основа за бъдещо развитие.  

Текущата ERP система не се поддържа

Ако вашият доставчик не поддържа системата, със сигурност е време да преминете към ново решение. В този случай обикновено доставчиците са решили да не развиват повече своята система и да инвестират в други решения. Дори ако изглежда, че всичко работи добре, не искате да рискувате да работите без адекватна поддръжка на системата, която е „гръбнак“ на целия ви бизнес.