Как ERP системите помагат преодоляването на недостига от производствени материали?

Как ERP системите помагат преодоляването на недостига от производствени материали?

Недостигът на производствени материали и рязкото разкъсване на снабдителните  вериги продължава да затруднява както производителите, така и потребителите.  Това  се дължи  на  последствията след пандемията и на актуалните геополитически конфликти. Нарастващото търсене на продукти се е  превърнало  от голямо предимство в недостатък и изпитание. Производителите нямат възможност да отговорят на търсенето, защото има дефицит на суровините, необходими за производството продуктите.

Ръст на цените и намалена произведена наличност

Към края на 2021 г. Ройтерс съобщи, че производственият сектор  в САЩ се е свил. Това не е изненадващо поради дългото време,  прекарано от производителите в очакване  на суровините. Освен това снабдителните вериги вече са претоварени до краен предел.

Търсените материали  варират от дърво, стомана и пластмаса до така необходимите полупроводникови чипове.  Тези интегрални схеми са нужни компоненти на  търсени стоки като автомобили и електрически уреди. Този недостиг на производствени материали означава намалена наличност на необходимите артикули и увеличени разходи за производителите. Поради това  те са по някакъв начин принудени да прехвърлят тези разходи на потребителите и да увеличават цените.

Статия на Next Advisor съобщава, че индексът на потребителските цени през февруари 2022 г., измерващ промените в разходите за храна, жилища, бензин, комунални услуги и  стоки, се е повишил със 7,9% през последните 12 месеца. Това представлява най-големият скок на инфлацията от 40 години. Цените са  се повишили с 0,8% през февруари.

Как ERP системите могат да помогнат?

Пълното отстраняване  на прекъсванията по  снабдителните вериги и техните  негативни последствия може би не е по силите на производителите. Те могат да облекчат някои от проблемите с подходящото ERP решение.

ERP (Enterprise Recourse Planning) представлява софтуер за  планиране на ресурситена предприятието. Организации от всякакъв калибър могат да използват ERP система, за да обединят своите различни приложения. Данните от всички отдели се подават в централизираната система.   След това се синхронизират в нея. Служителите въз основа на техните права могат да преглеждат актуализирана, критична бизнес информация в реално време. Когато ERP решението е базирано на облак, тези данни в реално време могат да бъдат достъпни денонощно  и отвсякъде, и  осигуряват панорамен поглед върху състоянието на компанията.

Такъв всеобхватен отчет и разбор, какъвто могат да предложат ERP системите позволява на производителите да изследват внимателно всеки аспект от своя бизнес, включително каналите на снабдителната верига. Вместо да реагират със закъснение на критични  ситуации като натрупани поръчки или пропуснати пратки, те могат да разпознаят и смекчат проблемите, още  преди те да възникнат. Това става  като наблюдават KPI (Key Performance Indikators) – ключови показатели за ефективност.

Тези програмни продукти също повишават ефективността.  Дават възможност производителите да намалят броя на използваните материали за  даден продукт. Така намаляват собственото си търсене на суровини и в крайна сметка облекчават недостига на производствени материали.

Значение на ERP в  производството

Всяко  ERP решение може да помогне на производителите да станат по-продуктивни и печеливши. Изборът на удовлетворяващото специфичните нужди на производствената индустрия софтуерно решение води до подобрено сътрудничество, ефективни работни алгоритми и процеси и  по-добро управление на  екипи.

Точното и подходящото   ERP решение трябва да предоставя интегрирани приложения за производство, оценка, проектиране, планиране на материали  и конфигурация на продукта  за  производство на едро и дребно.  Цялостното решение заедно с  тези свързани приложения (управление на документи, счетоводство на проекти, търговия, управление на разходите, заплати и функции за управление на услуги) дава на производителите  нужните отчети, анализи и табла за управление. Така те могат да успеят, дори и  изправени пред продължаващия недостиг на производствени материали и големи прекъсвания на снабдителните вериги.